Ova drobilica za orahe zahtijeva minimalno održavanje. Osim redovitog čišćenja, vrlo je važno povremeno podmazati osovine drobilice. Za to je potrebno strojno ili motorno ulje. Za početak okrenite drobilicu sa čašicom prema dolje.

Potražite zvjezdasti osigurač osovine. Na njemu se nalaze utori koji su će ovom slučaju poslužiti kao idealni kanali za podmazivanje.

Pripremite pumpicu s uljem. Za to može poslužiti bilo kakva bočica koja na vrhu ima izduženi čep s rupicom koji će poslužiti za dolijevanje ulja.

Nakapajte ulja toliko da ispuni osigurač osovine.

Kada ste nakapali ulje, okrenite nekoliko puta ručku držeći pritom drobilicu okrenutu prema dolje kako bi ulje skliznulo između osovine i kućišta. Osim okretanja možete pomicati ručku gore-dolje koliko prostor dozvoljava, te će na taj način ulje dospjeti do kraja osovine. Podmazivanje ove osovine je iznimno važno jer će u nedostatku ulja doći do trošenja kućišta i nepotrebnog "lufta" između osovine i kućišta. Na taj način će biti i smanjena preciznost drobilice.

Okrenite, potom, drobilicu sa čašicom prema gore i nakapajte nekoliko kapi ulja i na prednju osovinu. Nakon toga, nekoliko puta okrenite drobilicu na prazno, kako bi ulje dospjelo do osovinice.

Za kupce starih modela drobilica, koje su imale čašicu od aluminijske legure, a koja je imala svoj vijek trajanja, osigurana je ugradnja novog, željeznog modela čašice. Novi model čašice može drobiti i lješnjake. Cijena čašice je 20€ plus troškovi poštarine. Ukoliko nam dostavite staru drobilicu, ugradnja nove čašice je besplatna.

GORE

Stari model, aluminijska legura, potrošni zubići za prihvat oraha, 3 šarke, sklonost pucanju nakon istrošenosti

DOLJE

Novi model, lijevano željezo, nema trošenja, 4 šarke, garancija 10 godina.

Skladištenje:

Nakon što ste završili sa drobljenjem oraha, i spremate se odložiti svoju drobilicu do sljedeće sezone, drobilicu očistite od prašine te na mjesto gdje ste vršili podmazivanje osovine, našpricajte sredstvo WD-40. Okrenite ručku nekoliko puta da sredstvo prođe na drugu stranu. Ono će stvoriti zaštitni film oko metalnih dijelova u kućištu i spriječiti nakupljanje vlage koja može dovesti do hrđanja i otežanog okretanja drobilice. Prije početka rada sljedeće sezone, ponovno podmažite osovine motornim uljem, jer ono ima bolja svojstva podmazivanja.